23/03/2016
Εναρκτήρια εορταστική εκδήλωση για τα 50χρόνα του Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος - Παρουσίαση Βιβλίου «Κυπρίων Ιατρών Έργα - Η ιατρική στην Κ

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη και άλλων πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, εκατοντάδων ιατρών αλλά και απλού κόσμου, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και οι Εκδόσεις «Εν Τύποις» παρουσίασαν την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία το βιβλίο του γιατρού Λάκη Κ. Αναστασιάδη «Κυπρίων Ιατρών Έργα- Η ιατρική στην Κύπρο από το 1950-2015».

Την εκδήλωση, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα αφού σήμανε την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 50χρονα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και τα 20χρονα των Εκδόσεων «Εν Τύποις», έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ότι αυτό συνιστά το ελάχιστο χρέος του στην αναγνώριση του σπουδαίου έργου που προσφέρει ο ιατρικός κόσμος στον τόπο και στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον συγγραφέα για το αξιόλογο έργο του, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία και η πρόοδος της ιατρικής τα τελευταία 65 χρόνια τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό, με αναφορά στους πρωτεργάτες και στα έργα τους. Τέλος απεύθυνε σε όλους την πιο γνήσια ευχή: «Να είστε όλοι καλά στην υγεία σας για να προσφέρετε και σε μας αφειδώλευτα το σπουδαίο αυτό αγαθό».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις υπέροχες μελωδίες του ερασιτεχνικού κουαρτέτου με τον Στέλιο Ναθαναήλ στο βιολί, Φίλιππο Νικολαΐδη στο βιολί, Ανδρέα Πέτσα στο βιολί και Αλεξία Γιάγκου στο βιολοντσέλο.

Στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης χαιρετισμό η Διευθύντρια των εκδόσεων «Εν Τύποις» κα Βούλα Κοκκίνου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Η κα Κοκκίνου αναφέρθηκε στην πορεία των είκοσι χρόνων των Εκδόσεων «Εν Τύποις», κατά την οποία δημιούργησαν πέραν των εννιακοσίων βιβλίων, με επαγγελματισμό, συνέπεια και σεβασμό προς τους  συγγραφείς, καλλιτέχνες και γενικά σε όσους τους εμπιστεύθηκαν την πνευματική εργασία τους για να την υλοποιήσουν σε βιβλίο. Ανέφερε ότι με το βιβλίο του γιατρού Λάκη Κ. Αναστασιάδη εμπλουτίζεται η κυπριακή βιβλιογραφία με ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχει να επιδείξει η εκδοτική δραστηριότητα στην Κύπρο. «Tο βιβλίο αυτό πιστεύουμε, ότι είναι ένα σημαντικό εφόδιο στα χέρια πολλών ερευνητών, σε πολλά επίπεδα, και θα αποτελέσει διαχρονικά πηγή αλλά και αφετηρία έρευνας και εμβάθυνσης για νέους συγγραφείς και επιστήμονες. O συγγραφέας, εκτός από την καταγραφή γεγονότων και τη διάνθιση των κειμένων με πολλές προσωπικές μαρτυρίες γιατρών, με θάρρος τοποθετείται, επαινεί ή κατακρίνει, τις καταστάσεις στη μακροσκελή περίοδο των 65 χρόνων της πορείας της ιατρικής στον τόπο μας, την οποία εξετάζει».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου αναφέρθηκε στα 50χρονα του ΠΙΣ και εξήρε την προσφορά όλων των προκατόχων του αλλά και όλων των γιατρών που έχουν ανιδιοτελώς προσφέρει από τις θέσεις των μελών του Σ.Ι.Σ και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, προς τον ιατρικό κόσμο και την κοινωνία γενικότερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε προς τον πρώτο Πρόεδρο του ΠΙΣ, Δρ. Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος ήταν παρόν στην εκδήλωση. Εκ μέρους όλων των συνάδελφων του γιατρών ο κ. Αγαθαγγέλου εξέφρασε αμέριστη εκτίμηση προς τον κ. Λυσσαρίδη για τις καθοριστικές ενέργειες του στην σύσταση και λειτουργία του εκλεκτού αυτού οργανισμού, αλλά και για την 16χρονη προσφορά του από την θέση του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Ενός οργανισμού που χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στην κυπριακή κοινωνία, αλλά εκπροσωπεί ταυτόχρονα επάξιά την χώρα μας στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή ιατρικά φόρα. 

Αναφερόμενος στο βιβλίο του Λάκη Κ. Αναστασιάδη, τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επιμελημένη και φιλόδοξη συγγραφή των ιατρικών πραγμάτων της πατρίδας μας από τα τελευταία χρόνια της Αγγλικής Αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. «Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε, εκτιμώντας τη μεγάλη αυτή συμβολή του συναδέλφου Λάκη Κ. Αναστασιάδη, ομόφωνα αποφάσισε να θέσει την πρωτοποριακή αυτή εργασία υπό την αιγίδα του και η παρουσίαση του βιβλίου, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας σειράς εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50χρονα του Παγκυπρίου ιατρικού Συλλόγου», ανέφερε.  

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο στενός συνεργάτης του συγγραφέα Δρ Ανδρέας Πέτσας και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στον άνθρωπο και επιστήμονα Λάκη Κ. Αναστασιάδη, τον οποίο περιγράφει ως μάχιμο και πρωτοπόρο γιατρό με σφαιρική θεώρηση των ιατρικών πραγμάτων του τόπου μας, αλλά και με γνώσεις των ιατρικών τεκταινομένων στο διεθνή χώρο. «Άτομο με δραστήρια επιστημονική παρουσία, και με διαρκή παρέμβαση στα ιατρικά πράγματα, μάλιστα δε με περισσή παρρησία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά το βιβλίο ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «το επίπονο έργο της συγγραφής άρχισε με τη συλλογή ενός τεράστιου όγκου ιστορικών πηγών: Πολυάριθμα κρατικά και ιδιωτικά έγγραφα, ντοκουμέντα της Αγγλικής διοίκησης, άρθρα, βιβλία, εφημερίδες, ιατρικά περιοδικά και φωτογραφικό υλικό. Εκεί, όπου οι γραπτές πηγές ήταν περιορισμένες, όπως στα κεφάλαια της ιατρικής νοσηλείας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, την τουρκική ανταρσία και κατά την τουρκική εισβολή, έγιναν πολύωρες συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές, ασθενείς, γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε τέλος στο κεφάλαιο του βιβλίου για την υγεία όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας καθώς και του Αρχηγού της ΕΟΚΑ. Το κεφάλαιο αυτό, ανέφερε, προϊόν εξονυχιστικής έρευνας, φέρνει στο φώς πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία.

Από την πλευρά του ο φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας Γιάννης Σπανός παρουσίασε το κεφάλαιο του βιβλίου στο οποίο γίνεται αναφορά για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Ο κ. Σπανός ανέφερε χαρακτηριστικά «ο ογκώδης τόμος «Κυπρίων Ιατρών Έργα» του γιατρού Λάκη Αναστασιάδη, είναι διδακτικό πρότυπο υπεύθυνης έρευνας και ανιδιοτελούς συγγραφής, με διάχυτο τον σεβασμό στον κοινωνικό άνθρωπο και στην προσφορά του καταξιωμένου ιατρικού κόσμου στην πατρίδα και στον αγώνα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Το βιβλίο θα παραμείνει στον αιώνα μνημείο αρετής, ανυστεροβουλίας και εκούσιας αυτοθυσίας των γιατρών, που η συμβολή τους στην επική εξόρμηση της  ΕΟΚΑ τους τιμά και τους  καταξιώνει στο διηνεκές. Η αξία του έργου έγκειται στην ευθυκρισία, στο σεβασμό της αλήθειας, στη δυσχερέστατη προσπάθεια ελέγχου της εγκυρότητας των μαρτυριών, στην ερευνητική συλλογή στοιχείων που ως τώρα δεν επικέντρωσαν την αναγκαία προσοχή, όπως στα αίτια πρόκλησης θανάτων και στην αναζήτηση των γιατρών που διακινδύνευσαν στην επιτέλεση του ανθρώπινου και λειτουργικού χρέους χωρίς να αξιώσουν δάφνες. Σήμερα κρατάμε στα χέρια μας ένα έργο που διδάσκει την ηθική συνείδηση του λαού και του ανθρώπου. Έχω υποστηρίξει  βράβευση του βιβλίου με πρώτο, διεθνές και πανελλήνιο βραβείο», ανέφερε ο κ. Σπανός».

Στην αντιφώνηση του ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή  που του κάνουν καθώς και τους  ιστορικούς- συγγραφείς Γιώργο Γεωργή και Γιάννη Σπανό που παρουσίασαν το βιβλίο του.  Δήλωσε συγκινημένος από τα λόγια τους, σημειώνοντας ότι τον έκαναν να αισθανθεί πιο πολύ το βάρος της ευθύνης των γραφόμενων του.

Ακολούθως ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ανιδιοτελώς στο να γίνει πραγματικότητα η εκδήλωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον φίλο και συνεργάτη του Δρ Ανδρέα Πέτσα, τονίζοντας ότι «όταν η αναγνώριση και η εκτίμηση προέρχεται από τους ιδίους τους συναδέλφους σου η χαρά και η συγκίνηση είναι ξεχωριστή». Θερμές ευχαριστίες απεύθυνε στα μέλη του Σ.Ι.Σ. και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος, ανέφερε, με το όραμα  και την ευφάνταστη ηγεσία του κρατά γερά τα ηνία των κύπριων γιατρών. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου θα αφήσει την σφραγίδα του στα ιατρικά δρώμενα της Κύπρου.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν στην συγγραφή του βιβλίου του, τους προηγούμενους Προέδρους του Π.Ι.Σ. Βάσο Λυσσαρίδη, Ανδρέα Δημητρίου-Τοφαρή, Αντώνη Βασιλείου και Νίκο Ιωάννου, τους βετεράνους συναδέλφους του Ανδρέα Δημητριάδη, Τάκη Ευδόκα, Νίκο Σπανό, Στέλιο Στυλιανού, Μιχάλη Παπαμιχαήλ. Αρετή Αναστασιάδη, Αμερίκο Αργυρίου, Χριστόδουλο Μέση και Ανδρέα Καζαντζή.

Ευχαρίστησε επίσης την ηγεσία του Συμβουλίου Ιστορικής μνήμης Ε.Ο.Κ.Α. και τους αγωνιστές για τις πληροφορίες και βοήθεια που απλόχερα του πρόσφεραν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην «ψυχή», όπως την χαρακτήρισε, των εκδόσεων «Εν Τύποις» κυρία Βούλα Κοκκίνου, την οποία ευχαρίστησε όχι μόνο για το ταλέντο της αλλά και για την υπομονή, την καλοσύνη και την ομορφάδα της ψυχής της.

Τέλος τα εύσημα του κ. Αναστασιάδη πήγαν στον εκπαιδευτικό, ερευνητή και συγγραφέα Γιώργο Χατζηκωστή για την επιμέλεια του κειμένου, την συνεχή καθοδήγηση και τις πολύτιμες συμβουλές του.

Ο γιατρός Λάκης Κ. Αναστασιάδης έκλεισε την αντιφώνηση του αναφέροντας ότι «φτάνοντας στη δύση της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας αισθάνομαι πλήρης ότι εργάστηκα ευσυνείδητα, όσο καλύτερα μπορούσα. Δέχτηκα πάρα πολλά που με έκαναν πιο πλούσιο άνθρωπο σε γνώσεις και συναίσθημα. Νοιώθω ικανοποίηση ότι με την έκδοση αυτή βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου στην πορεία της ιατρικής στο νησί μας. Αποθέτω «κεράμιον ύδατος», μια στάμνα, ένα μικρό πήλινο δοχείο ιατρικής ιστορικής προσφοράς».

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η παρουσίαση από τα μέλη του θεατρικού Ομίλου «Κίμων» Μαρία Θεοφάνους και Στέλιο Παπαγεωργίου των μαρτυριών δύο γιατρών κατά την τουρκική εισβολή. Πρόκειται τον Κερυνειώτη γιατρό Χρίστο Ελισαίο και την γιατρό της Λαπήθου Ελένη Ηρακλέους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και θάρρος παρέμεινα στην πρώτη γραμμή και πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, υπό αντίξοες συνθήκες, σε αρρώστους και τραυματίες από τα πεδία των μαχών.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η βράβευση των δύο αυτών γιατρών με τα τιμητικά διπλώματα των Εκδόσεων «Εν Τύποις», τα οποία δίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τιμητικό δίπλωμα απένειμε η κα Βούλα Κοκκίνου και στον συγγραφέα Λάκη Κ. Αναστασιάδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος παρέδωσε στον συγγραφέα μια ακουαρέλα του καλλιτέχνη Κυριάκου Λύρα με το λιμάνι της Κυρήνειας, δώρο από δύο νοσηλεύτριες μοναχές του Ιδρύματος Αγίου Νεκταρίου.